Zupy jarskie – barszcze

barszcz Szukając przepisów na zupy wegetariańskie w formie barszczu, warto przyrządzić barszcz czerwony wzbogacony fasolą. Należy przygotować następujące składniki: włoszczyznę, buraki (najlepiej około 1500 kg), 1-2 jabłka, fasolę białą, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, przyprawę warzywną. Fasolę należy namoczyć poprzedniego dnia. Warzywa myjemy, czyścimy, gotujemy z nich wywar, przecedzamy. Buraki ścieramy na grubych oczkach na tarce, dodajemy pokrojone w cząstki jabłka, zalewamy wodą, gotujemy, odstawiamy, aby płyn złapał kolor. Następnie barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem. Doprawiamy przyprawą warzywną. Zupę podajemy z ugotowaną uprzednio fasolą.
Interesującą potrawą może być także barszcz małorosyjski. Potrzebne nam będą: włoszczyzna, kapusta włoska, buraki, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz, liść laurowy, Vegeta. Z części warzyw gotujemy wywar, a następnie warzywa z wywaru miksujemy lub przecieramy. Drugą część warzyw kroimy w paski, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru. Koncentrat pomidorowy zasmażamy na oleju, dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy Vegetą, gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *