Zupy francuskie

zupa francuska Zupy we Francji przygotowywane są z bardzo dużą starannością. Dodaje się do nich dużo aromatycznych przypraw, dba się o każdy detal, co zresztą jest charakterystyczne niemal dla wszystkich dań francuskich. Zupy często przybierają formę przecieranych, podawane są z grzankami. Przygotowując wywar zaleca się stosowanie kilku różnych rodzajów mięs.
Ciekawym przykładem tradycyjnej zupy francuskiej jest zupa cebulowa. Do jej przygotowania potrzebne będą: 6 cebul, łyżka mąki, 60 g masła, 4 łyżki śmietanki, 60 g startego ementalera, 6 grzanek z białego chleba, sól i pieprz. Cebule kroimy drobno i przesmażamy na maśle na ciemnozłoty kolor. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, podrumieniamy, dodajemy sól, pieprz i pół litra wody. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy śmietankę, rozlewamy do kamiennych fasek, na wierzchu kładziemy grzankę, zasypujemy serem tartym i wstawiamy do rozgrzanego pieca na około 10 minut.
Interesującym daniem francuskim jest też Le Chabrot, czyli zupa z winem. Do gorącego bulionu wlewamy 100 g wytrawnego czerwonego wina i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *