Znane na całym świecie ciasto francuskie – jak je zrobić?

ciasto francuskie Ciasto francuskie jest nie tylko bardzo rozpowszechnione w samej Francji, ale i w innych krajach. Tego rodzaju ciasto najczęściej kupuje się gotowe w sklepie i z takiej bazy tworzy się wyśmienite potrawy. Niemniej jednak, warto poznać recepturę jego przyrządzania i tym bardziej warto spróbować samodzielnie je wykonać. Takie ciasto będzie genialną podstawą do smakowitych pasztecików z dowolnym farszem albo na pyszne ciastka, babeczki, rogaliki na przykład z marmoladą.
Do przyrządzenia ciasta, które starczy nam na wykonanie około 25 pasztecików potrzebne będą pół kilograma mąki i 400 g masła. Mąkę zagniatamy z wodą na ścisłe ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować. Na połowę ciasta nakładamy cieniutkie plasterki masła (muszą być naprawdę jak najcieńsze). Przykrywamy ciasto częścią pozbawioną masła. Rozwałkowujemy ponownie i znowu nakładamy masło na połowę ciasta, przykrywamy, powtarzamy czynność. Ilość powtórzeń powinna liczyć 3-4 razy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *