Zapiekanki francuskie – zwykłe składniki, niezwykły smak

zapiekanki francuskie Nawet najprostsze składniki połączone w jedną całość mogą dawać znakomite wrażenia smakowe. Tak też czasem bywa w kuchni francuskiej, w tym na polu różnorakich zapiekanek. Jedną z nich jest zapiekanka z cebulą oraz z piwem. Aby ją zrobić, potrzebne nam będą następujące składniki: 2 kg ziemniaków, butelka piwa, kilogram cebuli, pół litra śmietanki, 100 parmezanu, około 100 g masła, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Cebulę smażymy na złoto na połowie masła. Ziemniaki kroimy w plastry. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli, i tak dalej. Ostatnie powinny być ziemniaki. Następnie przygotowujemy mieszankę z piwa, śmietanki, parmezanu, gałki soli i pieprzu. Polewamy tym nasze ziemniaki z cebulą. Na wierzchu kładziemy cienkie plasterki masła. Potrawę pieczemy długo, około 2 godziny. Zapiekanka dobrze komponuje się z mięsem, ale jest na tyle pożywna i ma na tyle bogaty smak, że można ją podawać tylko w obecności sałaty, surówki, itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *