Wykwintna kuchnia francuska

kuchnia francuska Jedną z bardziej zróżnicowanych i bogatszych w smaki kuchni światowych jest kuchnia francuska. Wynika to z położenia geograficznego Francji, jej zmiennego klimatu w poszczególnych regionach. A jak wiadomo, w zależności od panujących warunków atmosferycznych, w danych okolicach ludzie odżywiają się różnie. Tam gdzie jest zimno, je się tłuściej, tam gdzie gorąco – kuchnia jest lekka, pełna owoców, warzyw. Różnorodność kuchni francuskiej ma swoją przyczynę również w wielości ludów i plemion, które osiedlały się na terenach tego kraju. Każde społeczeństwo przynosiło tu cząstkę własnej tradycji kulinarnej.
Wśród wszechstronności kuchni francuskiej, za podstawowe jej składniki uznać można oliwę z oliwek, czosnek oraz przyprawy, takie jak: tymianek, bazylia, szałwia, cząber, rozmaryn, jałowiec, goździki, majeranek, gałka muszkatołowa, etc. Przyprawy mają kluczowe znaczenie w potrawach kuchni francuskiej, nadają jej właściwy ton. Dania często są wyszukane, wyrafinowane i wymagające, ale nie brak tu też potraw prostych w przygotowaniu, bazujących na łatwych przepisach i niewielu składnikach. Zawsze jednak jest smakowicie i aromatycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *