Wspaniała włoska przekąska – grzanki

włoskie grzanki Grzanki to znakomity sposób na przekąskę. Można je bardzo łatwo przygotować, ponadto niosą one ze sobą nieograniczone możliwości dobierania dodatków. Często przygotowywanym we Włoszech rodzajem grzanek są grzanki zapiekane z serem. Aby zrobić taką grzankę wystarczy wziąć dwa kawałki bułki, jedną smarujemy oliwą, kładziemy kawałek szynki, makrelę, anchois lub owoce morza, na to nakładamy plasterek sera, przykrywamy drugim kawałkiem bułki i wkładamy do piekarnika w celu zapieczenia. Znane są tu również grzanki przyrządzane na sposób neapolitański. Plastry bułki kładziemy na blasze, następnie nakładamy pocięty na kawałki żółty ser, anchois, plasterki pomidorów, a następnie posypujemy całość ziołami włoskimi. Zapiekamy.
Na gruncie grzanek można tworzyć niezmierzoną liczbę kombinacji. Ciekawym pomysłem na tosty jest przyrządzenie ich w obecności szpinaku. Jest to przekąska również zaczerpnięta z kuchni Italii. Aby je wykonać, na pokrojoną bagietkę lub bułkę nakładamy ugotowany albo usmażony szpinak, posypujemy obficie parmezanem i zapiekamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *