Wegetariańskie dania z fasoli

kotlety z fasoli czerwonej Fasola jest niezwykle cennym warzywem, mającym w sobie mnóstwo wartościowych składników pokarmowych. Wspomnieć tu należy choćby o minerałach, takich jak potas, fosfor, wapń, a także o dużej ilości białka, witaminach z grupy B. Fasola jest też warzywem uniwersalnym, można je przyrządzać w obecności wielu różnych smakowo dodatków.
Warto przygotować fasolę białą z grzybami. Fasolę (500 g) namaczamy, gotujemy. Grzyby suszone (50 g) namaczamy, osobno gotujemy. Bierzemy pół kilograma pomidorów, obieramy ze skóry, kroimy. Dusimy pokrojone pomidory z pokrojonymi grzybkami. Następnie łączymy je z ugotowaną fasolą, dodajemy przyprawy oraz zasmażkę. Posypujemy natką.
Fasola znakomicie komponuje się również z papryką. Z tych dwóch składników można wykonać bardzo ciekawą w smaku potrawę. 40 dag fasoli białej namaczamy, gotujemy. Odlewamy część wody, dodajemy roztarty czosnek. Kilka zielonych papryk oczyszczamy z nasion, kroimy. Dwa pory kroimy, po czym razem z papryką dusimy z dodatkiem oleju. Dodajemy tę mieszankę do fasoli, zabielamy śmietaną, dodajemy odrobinę zasmażki, przyprawiamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *