W świecie włoskich ziół, przypraw, serów

przyprawy We wszystkich kuchniach świata wykorzystywane są rozmaite przyprawy w celu wzbogacenia smaku potraw. We Włoszech jako przypraw używa się przede wszystkim ziół. Występują one zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Wszystko zależy od typu dania, które przygotowujemy. Do najczęściej wykorzystywanych ziół w Italii należą: bazylia (ostry, aromatyczny zapach, używana szczególnie na południu Włoch, dodawana do potraw z pomidorami, zup, sałat, sosów, itp.); mięta (szczególnie lubiana w okolicach Rzymu, używana do zup i sałat), majeranek i lubczyk (bardzo popularne w całej Italii, używane do zup, klusek, pizzy, ryb, sałat); szafran (szeroko używany do risotto); pietruszka zielona (bardzo chętnie używana do wszelkiego rodzaju potraw).
Kuchnia włoska bez serów nie byłaby kuchnią włoską. Stanowią one jeden z podstawowych jej składników. Mogą być dodawane do dań jako przyprawa, ale i same w sobie mogą stanowić potrawę. Do najpopularniejszych i najbardziej cenionych włoskich serów należy aromatyczny parmezan oraz delikatna mozzarella. Jednak Włochy obfitują w znacznie więcej znakomitych odmian serów, np. ricotta, gorgonzola, pecorino.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *