Uznane pielmieni

pielmieni Warto spróbować rosyjskiego wariantu uwielbianych przez wszystkich pierogów, czyli pielmieni. Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą: do ciasta – 0,5 kg mąki, jajo, sól, szklanka wody; do nadzienia – po 200 g wołowiny i wieprzowiny bez kości, 30 g cebuli, 20 g masła, sól, pieprz.
Mięso płuczemy, kroimy na kawałki, mielimy razem z usmażoną cebulą. Dodajemy około 100 ml wody, sól i pieprz. Wyrabiamy masę, po czym formujemy z niej małe kulki. Następnie na stolnicy przygotowujemy ciasto, tak aby nadawało się do wałkowania. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną przykrywamy miseczką, aby nie wyschło. Drugą część należy rozwałkować na około 2 mm. Kieliszkiem wycinamy z ciasta kółeczka i nakładamy kulki mięsa. Sklejamy brzegi ciasta, nadajemy pierogom półokrągłą formę. Gotujemy pielmieni we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotujemy przez kilka minut. Podajemy z masłem, sosem musztardowym, śmietanowym albo z rosołem. Pielmieni można również serwować w wersji zapiekanej ze śmietaną i serem lub smażonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *