Tradycyjne bliny

bliny Z potraw mącznych w kuchni rosyjskiej, bliny mają najbogatszą tradycję. Są to drożdżowe naleśniki, które podaje się na wiele różnych wariantów. Dziś smaży się je na patelni, kiedyś wypiekano je w piecach. Do ich przyrządzenia stosuje się różne mąki oraz inne dodatki, wszystko zależnie od receptury, których jeżeli chodzi o bliny jest bardzo dużo.
Najbardziej tradycyjne bliny można by przygotować na następujący sposób: bierzemy 250 g mąki pszennej, 200 g mąki gryczanej, 0,5 l mleka, 3 jaja, 15 g cukru, 30 g drożdży, 15 g masła, słoninę albo masło do smarowania patelni, sól. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, dodajemy połowę przesianej mąki, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po dwukrotnym zwiększeniu objętości przez zaczyn, dodajemy sól, cukier, roztopione masło i utarte żółtka. Składniki mieszamy, dodajemy pozostałą część mąki, wyrabiamy na masę. Do ciasta stopniowo wlewamy ciepłe mleko, po czym znów odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy ubite na pianę białka i jeszcze odstawiamy na kilkanaście minut. Ciasto nalewamy na rozgrzaną, wysmarowaną patelnię na grubość ok. 4 mm. Smażymy po obu stronach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *