Smakowite potrawy z woka

potrawa z woka Wok to patelnia, która przywędrowała do nas z Chin. W tamtejszej kuchni wykorzystywana jest już od setek lat. Wok to doskonały sposób na szybkie smażenie z małą ilością tłuszczu. Głównym składnikiem, który poddaje się obróbce w woku są warzywa. Często dodaje się też do nich ryż lub makaron chiński. W woku można również przygotowywać dania mięsne.
Czym charakteryzuje się patelnia zwana wokiem? Od zwykłych patelni odróżnia go budowa. Dno jest wąskie, ścianki są wysokie i dość pochyłe. Wok może być wyposażony w jedną rączkę, jak tradycyjna patelnia, bądź dwie. Przygotowywanie potraw w woku polega na ciągłym przerzucaniu jego zawartości. Przewagą dań tak przyrządzonych jest niska kaloryczność z uwagi na małą ilość tłuszczu. Oleju nalewamy tylko tyle, aby przykrył wąskie dno. Spoczywające na ściankach warzywa, dzięki nieustannemu mieszaniu, poddawane są równej obróbce cieplnej. Ciekawym pomysłem na potrawę z woka jest kurczak z makaronem ryżowym i warzywami oraz aromatycznymi, azjatyckimi przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *