Sery rodem z Francji

Sery  z Francji Ser to dla Francuza podstawowy element jadłospisu. W rozmaitych odmianach dodaje się je do potraw śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych, serwowane są też samodzielnie, na przykład jako ukoronowanie obiadu, po daniach mięsnych. Sery podaje się do kanapek, zakąsek, jako przystawki. Znane są także liczne dania, w których mięsa i ryby przyrządzane są wraz z serami. Również warzywa, ryż, a także desery lubią ich obecność. Ser sam w sobie także potrafi być potrawą, by wspomnieć tu o słynnym fondue.
We Francji znanych jest około 300 gatunków serów. Zasadniczo dzieli je się na 9 różnych grup. Sery suche ze skórą twardą, sery suche prasowane, sery o masie zielonej, sery miękkie kwitnące, sery miękkie, sery świeże, sery topione, sery kozie i sery owcze – oto najważniejszych 9 kategorii. Przy serwowaniu posiłków najczęściej podaje się kilka różnych gatunków serów w niedużych ilościach. Podawane są na deskach lub w plecionkach. Dodatkowo można serwować do nich bułki, chleb i masło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *