Ryż jako znakomita baza kotletów

Ryż genialnie nadaje się jako baza do tworzenia rozmaitych kotlecików jarskich. Z ugotowanego ryżu bez problemu utworzymy zwartą masę, bez względu na to, jakie dodatki chcielibyśmy do niej dodać.
Ciekawym pomysłem na wykonanie kotletów z ryżu jest dodanie do niego suszonych grzybów leśnych. Bierzemy około 5-10 g ususzonych grzybków, namaczamy je, a następnie gotujemy. Ryż (30 dag) zalewamy wywarem z grzybów, gotujemy na sypko. Gdy ostygnie, dodajemy pokrojone grzybki, przesmażoną cebulę, 2 jajka, sól i pieprz. Całość mieszamy. Formujemy kotleciki, otaczamy w bułce tartej, smażymy. Podawać możemy z ziemniakami, lub jako oddzielne danie, z sosem i surówką.
Bardzo smaczną odmianą kotlecików ryżowych jest wariant z dodatkiem żółtego sera. Ryż (30 dag) należy ugotować na sypko i ostudzić. Następnie dodajemy do niego posiekany szczypiorek, sól, pieprz, 2 jajka oraz 10 dag żółtego sera (najlepiej, aby był to ser wyrazisty, ostry). Wyrabiamy dokładnie masę. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy. Kotlety dobrze będą komponować się z sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *