Ryby w kuchni rosyjskiej

Zupa Rybna po Rosyjsku Ryby stanowią ważną część kuchni rosyjskiej. Jest ich w tym kraju dużo, dlatego często goszczą na stołach. Najrozmaitsze gatunki przygotowywane są na setki rozmaitych sposobów. Do najcenniejszych zaliczane są łososiowate oraz jesiotrowate. Oprócz mięsa dostarczają także ikrę, z której wyrabia się kawiory. Rosyjski kawior stanowi nie tylko istotny składnik rodzimej kuchni, ale znany jest na całym świecie. Nie mniej znana jest rosyjska zupa ucha, którą przyrządza się w formie wywaru ze świeżo złowionych ryb rzecznych oraz warzyw i przypraw. Dużą rolę odgrywają tu także ryby śledziowate, w tym sardela, z której produkuje się słynne anchois.
Jednym z wariantów przyrządzania ryb jest ich gotowanie. Dodatkami w takich daniach są często warzywa, grzyby, wino. Robi się tu również ryby gotowane w rozmaitych sosach, na przykład musztardowym, cebulowym, śmietanowym. Innym sposobem na przygotowanie ryby jest jej smażenie. Znane są takie potrawy jak karp duszony w piwie, dorsz duszony z boczkiem, sandacz duszony w śmietanie. Ponadto ryby się smaży, piecze oraz zapieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *