Ryby w kuchni francuskiej

ryba w cieście francuskim Ponieważ Francja to kraj bogaty pod względem występujących tu mórz, łatwo się domyślić, że ryby i owoce morza odgrywają w kuchni tego kraju niemałą rolę. Zwłaszcza w rejonach nadmorskich stanowią bazę pożywienia dla mieszkających tu osób. Wielkim uznaniem cieszą się potrawy z ryb i owoców morza rodem z Prowansji, czyli krainy usytuowanej nad Morzem Śródziemnym. Jeśli już mowa o daniach prowansalskich, nie sposób nie wspomnieć o daniu rybnym, jakim jest miętus po prowansalsku. Przygotowujemy: półtora kilo miętusa, pół szklanki sosu pomidorowego, 2 cebule, ząbek czosnku, garść natki pietruszki, szklankę białego wina, pół szklanki oleju, odrobinę mąki i bułki tartej, paprykę ostrą, sól, pieprz. Miętusa kroimy w dzwonka, przyprawiamy i smażymy na oleju obtoczonego w mące. Na dno naczynia żaroodpornego układamy usmażoną cebulkę i czosnek. Na to kładziemy rybę. Sos pomidorowy mieszamy z winem, dodajemy paprykę ostrą i zalewamy rybę tą mieszanką. Na wierzch sypiemy natkę oraz trochę bułki tartej, skrapiamy olejem. Zapiekamy przez 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *