Rosyjskie desery

Rosyjskie Pluszki Kuchnia rosyjska kojarzy się przede wszystkim z daniami ciężkimi i tłustymi. Mało kto by pomyślał o tej kuchni jako o obfitującej w desery. Być może nie jest ona pod tym względem rozwinięta tak, jak inne kuchnie narodowe, np. jak bogata w słodkości kuchnia francuska, ale i tu znajdzie się coś ciekawego. Na deser podaje się często owoce, na przykład w formie konserwowej, w formie surówek i sałatek, a także kompotów. Piecze się ciasta, słodkie pierożki, pierniki, chrusty. Popularny jest tu również przyniesiony z Francji suflet. Przygotowuje się go z owocowego przecieru ugotowanego z cukrem na gęstą masę. Następnie łączy się ją z ubitymi białkami i zapieka w piekarniku. Innym cenionym zestawem deserowym jest tu herbata podawana z konfiturami. Bardzo rozpowszechnione są w Rosji kisiele, jednym z nich jest kisiel żurawinowy, który podaje się w towarzystwie bitej śmietany. Niemałą rolę pośród deserów odgrywają też rozmaite kremy i galaretki. Przyrządza się krem waniliowy, kawowy, krem z manny i żurawin, galaretkę z żurawin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *