Rola przypraw w codziennym żywieniu

przyprawy Przyprawy kojarzą nam się głównie z nadawaniem potrawom wyrazistego smaku i aromatu, tymczasem spełniają one jeszcze inną rolę, mianowicie, przyczyniają się do regulowania ważnych przemian zachodzących w naszym ustroju. Czynną rolę w tychże przemianach spełniają związki organiczne, takie jak: alkaloidy, fenole, flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, śluzy, witaminy, i inne, które właśnie między innymi zawarte są w przyprawach.
Przyprawy uzyskiwane są z rozmaitych roślin. Skutecznie pobudzają apetyt i pracę soków żołądkowych, nadają daniom specyficzny smak, aromat, a także wygląd, np. kolor. Przyprawy świetnie działają także na układ pokarmowy i ułatwiają trawienie. Różne zioła i przyprawy charakteryzują się różnymi właściwościami dodatkowymi. Można tu przytoczyć cząber, który znacznie wzmacnia przyswajanie składników pokarmowych, szałwię, która działa bakteriobójczo, melisę działającą uspokajająco, lubczyk regulujący fermentację w przewodzie pokarmowym.
Ze względu na wykorzystaną część rośliny, przyprawy można podzielić na: owocowe (kminek, koper, wanilia, anyżek), korzeniowe (chrzan, Imbir), korowe (cynamon), pączkowe (goździki), nasienne (gorczyca), liściowe (bazylia, majeranek).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *