Pierogi inaczej niż zwykle

pierogi Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, z serem, ruskie pierogi – to najpopularniejsze sposoby przyrządzania tego pysznego dania. Niemniej jednak, warto także przetestować czasem inne farsze, które mogą na pierwszy rzut oka nie wydawać się tak atrakcyjne, jak rozpowszechnione odpowiedniki, a jednak są równie ciekawe w smaku.
Pierwszy farsz do pierogów wykonamy na bazie cebuli i jaj na twardo. Potrzebować będziemy kilku cebul i kilku jaj na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy, dodajemy również pokrojone w kostkę jajka na twardo, sól, pieprz i mieszamy. Ciasto na pierogi kroimy w prostokąty o długości boków 20 i 10 cm. Składamy na pół, sklejamy z dwóch stron. Do „woreczków” nakładamy farsz, sklejamy, gotujemy. Podajemy z dobrą śmietaną.
Kolejny farsz wykonamy z warzyw i pieczarek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, kapustę białą szatkujemy, marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobne paseczki. Cebulkę podsmażamy, dodajemy warzywa, pieczarki, sól i pieprz, paprykę słodką i ostrą, podlewamy wodę i dusimy. Studzimy. Wszystko siekamy tasakiem, mieszamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *