Papryka, bakłażany, kabaczki i inne warzywa w kuchni francuskiej

bakłażan Warzywa w kuchni francuskiej odgrywają bardzo istotną rolę. Wykorzystuje się je nie tylko jako dodatek lub mniej poboczny składnik potraw. Często stanowią one prawdziwą podstawę dań. Przytoczyć tu należy przede wszystkim warzywa w formie zapiekanej, w tym zapiekaną cykorię, dynię, kabaczki, bakłażany. Innym rodzajem dań, w którym warzywa odgrywają znamienną rolę są warzywa faszerowane.
Warzywa wypełnione farszem to bardzo atrakcyjne potrawy, które mogą stanowić zarówno posiłek główny, obiadowy, jak i przystawkę czy posiłek wieczorny. Dużą popularnością cieszy się papryka faszerowana. Niezbędne składniki to: kilka dorodnych papryk, 500 chudej wieprzowiny, ok. 50 g masła, kilogram pomidorów, 100 g ryżu, 2-3 cebule, oliwa, czosnek, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.
Pomidory dusimy z czosnkiem i ziołami. Cebulę chwilę smażymy na maśle, dodajemy ryż, mieszamy. Po chwili dodajemy szklankę wrzącej wody. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie wodę. Mięso smażymy, dodajemy ryż oraz część pomidorów. Następnie papryki obgotowujemy w osolonej wodzie. Obcinamy wierzch, wyjmujemy środki, wkładamy nadzienie, ustawiamy papryki w garnku, na wierzch każdej sztuki nakładamy pomidory. Dusimy na małym ogniu około pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *