Niezwykłe włoskie potrawy z warzyw

Niezwykłe włoskie potrawy z warzyw Warzywa mogą stanowić doskonałą bazę do wykonania pysznych, pożywnych dań, o czym chętnie przekonują Włosi. Bakłażan, kabaczek, papryka, karczoch – to dopiero niektóre z jarzyn często pojawiających się jako baza smakowitych dań.
Zacząć tu należy od wspomnianego bakłażana, który z pomocą kilku prostych dodatków może stać się prawdziwym hitem na talerzu. Przygotować należy: 5 bakłażanów, pół kilograma cebuli, dwa ząbki czosnku, łyżkę tartej bułki, trzy garstki posiekanej natki pietruszki, dwa jajka ugotowane na twardo, olej, sól, pieprz. Cebulę smażymy na złoto, nakładamy na nią pokrojone bakłażany, posypujemy posiekanym czosnkiem i przesmażoną bułką tartą, wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut. Wyjmujemy, posypujemy całość natką i posiekanymi jajkami. Bakłażany można też przygotować w formie zapiekanej. W tym celu w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami plastry bakłażana, sera tartego, sosu pomidorowego. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy pół godziny.
Ciekawie prezentują się także zapiekane szparagi. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco roztopionego masła, układamy przygotowane szparagi, posypujemy pokrojoną drobno cebulką i startym serem. Na wierzch kładziemy pokrojone w cząstki pomidory i posypujemy ziołami. Zapiekamy przez około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *