Najsłynniejsza rosyjska zupa – ucha

rosyjska zupa – ucha Nie ma tu jednej, sztywnej reguły dotyczącej wyboru gatunku ryb, z których powinno przyrządzać się uchę. Można użyć do tego celu różnych świeżych ryb słodkowodnych, przy czym za najcenniejszą uważa się uchę z dodatkiem jazgarzy. Jeśli mamy zamiar przeznaczyć rybę na wkładkę, najpierw przez pół godziny należy gotować wywar z głów, ości, gorszych gatunków ryb i warzyw, a dopiero potem dodać rybę na wkładkę, którą należy gotować do miękkości. Ugotowaną zupę należy przecedzić przez sito.
Z ryby przeznaczonej na wywar nie usuwa się łuski, tylko myje i usuwa skrzela i wnętrzności. Wkładkę może stanowić albo jeden duży kawałek ryby, albo małe kawałki, albo pulpeciki rybne. Ucha znana jest również w postaci pozbawionej warzyw. Gotuje się ją z tłustej ryby, na przykład miętusa i dodaje duże ilości przypraw, a także ikrę i wątróbkę rybną. Tej odmiany uchy nie cedzi się. Podaje się ją z kawałkami ryby. Całość posypuje się koperkiem. Tradycyjna ucha powinna mieć ostry smak. Dodaje się do niej dużo pieprzu, cebulę, szafran, sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *