Na słodko i na ostro, czyli wypieki rosyjskie

Kulebiaki Tradycja rosyjskiej kuchni wiele mówi na temat wypieków. Gospodynie przyjmując gości zawsze raczyły ich smakowitymi babami, mazurami, a także różnymi formami pierogów. Wypieki rosyjskie to nie tylko potrawy słodkie, ale i przyrządzane na ostro. Wymienić tu można chociażby kulebiak z nadzieniem mięsnym lub z nadzieniem z kapusty.
Kulebiaki, pierożki, pierogi – wszystkie one mają mnóstwo odmian, występują w dziesiątkami rozmaitych składników. Różnią się między sobą kształtem, typem nadzienia, rodzajem ciasta, sposobem pieczenia. Podawać je można jako dania główne, zakąski lub dodatki do zup. Występują w formach miniaturowych, jednoporcjowych lub dużych, które przed zjedzeniem kroi się na kilka porcji. Różnorodność panuje również na gruncie kształtów pierogów rosyjskich i sposobu ich zamknięcia. Kształty bywają okrągłe, półokrągłe, kwadratowe, trójkątne, mogą być zamknięte, półotwarte (np. z kratką z ciasta na wierzchu) lub otwarte, wyposażone w podwinięte brzegi. W niektórych regionach występują też inne kształty pierogów, w zależności od tradycji i okoliczności ich przygotowywania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *