Modne i zdrowe gotowanie na parze

gotowanie na parze Po latach mody na gotowe produkty spożywcze odgrzewane w mikrofalówkach, tudzież potrawy smażone, duszone, pieczone i podawane w gęstych sosach, zaczynamy coraz większą wagę przywiązywać do zdrowego jedzenia. Jednym z przejawów tego rodzaju tendencji jest wzmożone zainteresowanie gotowaniem na parze.
Wbrew pozorom gotowanie na parze nie jest bynajmniej wynalazkiem naszych czasów. Stosowano je tysiące lat temu, kiedy ludzkość nie dysponowała jeszcze garnkami, a przyrządzanie potraw odbywało się przy użyciu rozgrzanych kamieni i gorących źródeł. Wtedy był to naturalnie sposób wymuszony okolicznościami, dzisiaj natomiast sięgamy po tę metodę powodowani chęcią zachowania jak najlepszej kondycji zdrowotnej. Rozumiemy bowiem doskonale, że żywność przygotowana w ten sposób jest po pierwsze łatwiejsza do przyswojenia przez organizm i nieprzysparzająca tylu problemów gastrycznych, co ta tradycyjna, po drugie produkty gotowane na parze zachowują znacznie więcej cennych składników odżywczych, głównie witamin i minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *