Mięsa smażone

Mięsa smażone Smażenie mięs uchodzi za jeden z najbardziej niezdrowych sposobów przygotowywania potraw mięsnych. Nie ma w tym niczego dziwnego, smażąc mięso na patelni, dokładamy duże ilości dodatkowych tłuszczy, które w mniejszym lub większym stopniu przenikają do mięs, a potem lądują w naszych żołądkach. O szkodliwości ciężkich tłuszczy nienasyconych nie trzeba już chyba w dzisiejszych czasach nikogo przekonywać. Z drugiej strony, ciężko całkowicie wyeliminować z jadłospisu dania smażone, gdyż, nie ukrywajmy, są one po prostu smaczne. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na mięso smażone, przy czym warto trzymać się kilku reguł jego przygotowywania.
Przede wszystkim, należy zapomnieć o smażeniu na smalcu i maśle. Tłuszcze te poddawane długiemu działaniu wysokiej temperatury wytwarzają bardzo niekorzystne dla zdrowia substancje. Najlepiej smażyć na oleju, np. rzepakowym. Pamiętajmy, aby temperatura oleju w momencie nakładania mięsa była optymalna. Gdy będzie za zimny, wsiąknie w potrawę, gdy będzie za gorący, wytworzą się toksyczne związki. Warto też wiedzieć, że nie należy używać oleju do smażenia kilka razy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *