Małe, acz treściwe włoskie zakąski

włoskie zakąski Włochy obfitują w wiele rodzajów smakowitych zakąsek bazujących na mięsach, wyrazistych wędlinach, serach. Ważną rolę w zakąskach odgrywają również warzywa, w tym w formie gotowanej, zapiekanej, a także marynowanej. Częstym dodatkiem do zakąsek jest obdarzone mocnym smakiem anchois, kapary, oliwki. W Italii chętnie przyrządza się faszerowane warzywa, które podaje się w obecności rozmaitych sosów albo z dodatkiem majonezu lub tabasco. Niemałą rolę odgrywają tu również grzanki serwowane z licznymi dodatkami oraz sałatki.
Z zakąsek włoskich dużym powodzeniem cieszą się wydrążone pomidory z farszem z tuńczyka. Przygotowuje się je bardzo łatwo. Wystarczy ściąć wierzch pomidorów, wydrążyć je. Następnie ugotowane na twardo jajka posiekać i połączyć z tuńczykiem, dodać kapary i kilka łyżek majonezu. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Tak przyrządzony farsz włożyć do pomidorów.
Równie prosta w wykonaniu jest sałatka z drobnego makaronu i szynki. Gotujemy drobny makaron, np. muszelki, studzimy. Kroimy w kosteczkę ser żółty i szynkę, dodajemy 2-3 pokrojone drobno łodyżki selera naciowego oraz kilka cebulek typu dymka. Mieszamy, dodajemy majonez oraz nieco musztardy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *