Królestwo francuskich zapiekanek

francuska zapiekanka Zapiekanki są we Francji często przyrządzanym daniem. Często robi się je na bazie ziemniaków, ale również na bazie ciasta francuskiego oraz niektórych warzyw. Podstawą zapiekanek czasem bywają również makarony. Do zapiekanek niekiedy dodaje się mięso, kiełbasę, boczek, ale bardzo często występują też w formie jarskiej. Jednym z podstawowych składników zapiekanek są oczywiście przyprawy, w tym gałka muszkatołowa i czosnek odgrywają znamienną rolę.
Pyszną i prostą w przygotowaniu potrawą francuską jest tak zwana zapiekanka sabaudzka. Żeby ją przyrządzić, wystarczy niecała godzinka. Pieczenie zaś będzie trwało około półtorej godziny. Bierzemy: 2 kg ziemniaków, półtora litra bulionu, ćwierć kilo startego na tarce sera, 100 g masła, do przyprawienia sól, pieprz, czosnek, gałkę muszkatołową. Naczynie żaroodporne należy wysmarować kawałkiem masła oraz startym czosnkiem. Dodatkowo ścianki i dno posypać odrobiną sera. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy małą ilością roztopionego masła, mieszamy, dodajemy sól i pieprz. Tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, posypujemy resztą sera. Pieczemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *