Kotleciki na sposób jarski

Kotleciki na sposób jarski Kotlety można przyrządzać z dziesiątek różnych składników. Możemy na przykład wykorzystać do tego celu makaron. Aby przygotować kotlety makaronowe, należy ugotować około 300 g makaronu, odcedzić, posiekać nożem. 2-3 cebule kroimy w kostkę, smażymy. Makaron łączymy z cebulą, dodajemy 150 g startego żółtego sera, dwa jaja, sól i pieprz. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju. Podajemy z sosem pomidorowym.
Aby przyrządzić kotlety jarskie, jako bazy, zamiast makaronu, możemy użyć kaszy gryczanej. 40 dag kaszy gryczanej gotujemy na mleku z wodą. Studzimy. 1 cebulę kroimy w plasterki i smażymy na złoto. Kaszę należy zemleć w maszynce razem z cebulką. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, 2-3 jaja, trochę tartej bułki, czosnek i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na tłuszczu. Tak przygotowane kotlety mogą być serwowane w dowolny sposób. Dobrze smakują w towarzystwie wyrazistego sosu, na przykład grzybowego. Do tego można także podać bukiet surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *