Klopsiki bezmięsne

Klopsiki bezmięsne Klopsiki to lubiana potrawa obiadowa, która zazwyczaj przyrządzana jest z mielonego mięsa. My zrobimy klopsiki na inny sposób, jako bazę wykorzystując składniki jarskie, a dokładniej – kasze. Pierwszy wariant to klopsiki z kaszy gryczanej.
Aby przygotować klopsiki z kaszy gryczanej, bierzemy 2-3 pory oraz kilka suszonych grzybków. Siekamy, zalewamy wodą, gotujemy, zasypujemy kaszą gryczaną (25 dag), gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i mielimy w maszynce. Do masy dodajemy 3 łyżki bułki tartej, czosnek, sól, pieprz, majeranek, 2-3 jajka. Wyrabiamy masę i kształtujemy małe klopsiki. Dusimy w ulubionym sosie.
Do klopsików wegetariańskich możemy także użyć kaszy manny. Bierzemy 2-3 pory, siekamy, dusimy, zasypujemy 30 dag kaszy manny, dusimy do utworzenia się gęstej masy. Następnie masę należy ostudzić i zemleć w maszynce. Wbijamy 2-3 jaja, dodajemy trochę bułki tartej, czosnek, majeranek, sól, odrobinę cukru do smaku. Wyrabiamy masę, tworzymy owalne klopsiki, rumienimy je na tłuszczu, a potem dusimy w sosie pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *