Kapuśniak z białej czy kiszonej kapusty?

Kapuśniak Kapuśniaki mają swoje odmiany wegetariańskie. W zależności od naszych upodobań, możemy przygotować kapuśniak wegetariański z kiszonej albo z białej kapusty. Obydwie zupy smakują wyśmienicie!
Kapuśniak z kapusty białej przygotowujemy w następujący sposób: Gotujemy wywar warzywny, po czym kroimy kapustę białą i ziemniaki w kostkę, dodajemy do wywaru. Przygotowujemy zasmażkę z mąki, oleju i cebuli. Dodajemy do zupy, po czym wzbogacamy ją koncentratem pomidorowym, jarzynką, solą, pieprzem. Koncentrat pomidorowy możemy też zastąpić świeżymi pomidorami. Należy je uprzednio podgotować, przetrzeć przez sito i dodać do zupy.
Kapuśniak z kapusty kiszonej w wydaniu wegetariańskim przyrządza się tak: włoszczyznę siekamy, gotujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do włoszczyzny, gotujemy. Kapustę siekamy, po czym gotujemy ją osobno. Z tłuszczu, cebuli i mąki przyrządzamy zasmażkę. Wszystko to łączymy, czekamy aż się zagotuje, Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, jarzynkę, pieprz, sól.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *