Jarskie dania z kluskami i makaronami

Jarskie dania z kluskami i makaronami Wszelakie kluski i makarony mogą być doskonałą podstawą do wartościowych i smacznych dań wegetariańskich obiadowych. Mogą występować zarówno w formie gotowane, jak i zapiekanej.
Warto przyjrzeć się potrawie, jaką są łazanki zapiekane. Na ciasto potrzebować będziemy 35 dag mąki, wody oraz dwóch jaj. Zagniatamy ciasto, wałkujemy, kroimy w kostkę i gotujemy. Studzimy. Następnie bierzemy: 1 cebulę, 2-3 pory, kawałek włoskiej kapusty, po jednej pietruszce i marchewce. Warzywa podsmażamy, po czym dusimy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy pół szklanki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 1 jajo. Łączymy masę z łazankami, wkładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, zapiekamy. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym.
Wegetariański makaron ze szpinakiem jest kolejną ciekawą potrawą. Gotujemy 500 g makaronu grubego. Bierzemy 500 g szpinaku mrożonego, gotujemy go z bulionem warzywnym, gałką muszkatołową i czosnkiem. Pod koniec gotowania dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz ok. 200 g wybranego sera pleśniowego. Całość łączymy z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *