Jak piec potrawy zdrowo?

chicken salad Pieczenie to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów przyrządzania mięs. Smakowite, soczyste mięsa przesycone aromatami ziół i innych dodatków występują praktycznie w każdej wielkiej kuchni narodowej. W kawałkach, plastrach, w całości – piecze się je różnymi metodami, w zależności od rodzaju mięsa i typu dania. Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo powinno piec się mięsa, aby z jednej strony zachowały one nienaganną soczystość i smak, a z drugiej strony były przygotowane zdrowo.

Pieczenie, w przeciwieństwie do smażenia jest procesem bezpieczniejszym dla zdrowia z uwagi na ograniczenie tłuszczy. Nie zmienia to jednak faktu, że powinniśmy trzymać się kilku zasad w przyrządzaniu mięs pieczonych. Przede wszystkim pamiętajmy, że mięso tłuste nie potrzebuje już dodatkowego tłuszczu, ponieważ zawiera w sobie wystarczającą jego ilość. Do pieczenia mięs chudych możemy dodać niewielką ilość oleju. Aby mięso było soczyste, używajmy do pieczenia specjalnych rękawów kucharskich. Pamiętajmy też o tym, aby zawsze wkładać mięso do bardzo rozgrzanego piekarnika, pory się zamkną, a soki zostaną w wewnątrz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *