Jak gotować? W czym gotować?

garnki emaliowane Gotowanie to podstawowy proces, którym poddajemy pokarmy, w celu uzyskania potraw na ciepło. Metody gotowania i receptury, jakie stosujemy, używane tłuszcze, przyprawy, jakość produktów spożywczych – to wszystko ma wpływ na ostateczny smak dań. Nie mniej istotne jest również to, w czym gotujemy. Wiele ostatnio mówi się na temat wyższości jednych garnków nad innymi i jakie skutki może przynieść używanie tych gorszych garnków. Czym należy się zatem kierować kierować wybierając garnki dla siebie? Jakie wybrać, a jakich zdecydowanie unikać?
Zacząć należy od najbardziej rozpowszechnionych garnków, a są nimi oczywiście garnki emaliowane. Są niedrogie i uniwersalne. Spokojnie można ich używać, ale tylko do pewnego momentu, mianowicie – do pojawienia się wewnętrznych rys i obtłuczeń. Poprzez takie uszkodzenia mogą przenikać do jedzenia szkodliwe substancje, więc gotowanie w takim garnku przestaje być bezpieczne. Garnki aluminiowe również mogą być niebezpieczne, zwłaszcza kwaśne potrawy wchodzą w reakcję z powłoką i uwalnia się niekorzystny dla organizmu glin. Zdecydowanie najlepsze, najtrwalsze i najzdrowsze są garnki ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *