Grillowanie mięs – smacznie i zdrowo

Grillowanie mięsa Nie ulega wątpliwości, że mięsa grillowane mają znacznie więcej zalet niż mięsa smażone. Jeśli proces grillowania zostanie wykonany prawidłowo, otrzymamy pyszne, soczyste i przede wszystkim zdrowe mięso, które na pewno zachwyci nas swoim smakiem. Grillowanie kojarzy nam się z sezonem letnim i ogrodowymi przyjęciami, jednak równie dobrze proces grillowania może być wykonany w zaciszu naszej własnej kuchni o każdej porze roku. Posłuży temu specjalna patelnia do grillowania, w którą zdecydowanie warto się wyposażyć. Patelnie do grillowania mają kształt kwadratowy, rzadziej okrągły lub prostokątny i wykonane są najczęściej żeliwa, aluminium lub tytanu. Sekretem ich działania jest specjalna żebrowana budowa dna, dzięki czemu mięso poddane działaniu wysokiej temperatury oddaje nadmiar tłuszczu. Grillować możemy najróżniejsze mięsa, a także ryby oraz warzywa. Kilka godzin przed grillowaniem, mięsa należy zamarynować. Obecność aromatycznej marynaty jest gwarantem doskonałego smaku potraw grillowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *