Gorące i zimne przystawki francuskie

Gorące i zimne przystawki francuskie Na niedobór przystawek we francuskiej kuchni narzekać na pewno nie można. Znajdziemy tu całą paletę dań tego typu, począwszy od kanapek, zakąsek, sałatek na zimno, skończywszy na przystawkach na gorąco. Małe zakąski przyrządza się z warzyw surowych, mogą to być rzodkiewki, karczochy, kalafiory, pomidory, ogórki, pory, fasola, groszek, itp. Serwowane są na salaterkach lub na małych talerzykach. Kroi się je w drobne kawałki, podaje się je z sosami, na przykład majonezowym, vinaigrette.
Sałatki są komponowane przez Francuzów z najróżniejszych składników, nie tylko z warzyw, w tym z orzechów, rodzynek, filecików rybnych, serów, etc. W świecie przystawek francuskich licznie pojawiają się także zapiekane warzywa. Interesującą recepturą jest przepis na zapiekanego kalafiora. Warzywo to należy podzielić na mniejsze bukieciki, po czym ugotować w osolonej wodzie. Następnie robimy sos beszamelowy, do którego dosypujemy dwie łyżki startego sera i gałkę muszkatołową. Kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy serem, dodajemy odrobinę masła i zapiekamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *