Francuskie omlety i dania z jaj

Francuskie omlety Omlety i potrawy z jaj stanowią bardzo znamienną część kuchni francuskiej. Już nawet zwykłe jaja sadzone podaje się tutaj co najmniej w dziesięciu różnych zestawieniach, w tym z szynką, bekonem, grzybami,kiełbasą, ze szpinakiem, z cebulą, pomidorami, itp. Takie same warianty oraz kilka lub kilkanaście kolejnych można by wyróżnić w odniesieniu do jajecznicy. Jaja w koszulkach również podaje się na mnóstwo sposobów, w tym ze szparagami, karczochami, grzybami, a także z sosami – białym, beszamelowym, pomidorowym. Nie brak też Francuzom różnych pomysłów na jaja na miękko, twardo, zapiekane, w galarecie. Jeszcze większe pole do urozmaiceń występuje na gruncie omletów. Ogólne zasady przygotowywania tej potrawy są tutaj bardzo podobne, jednak na gruncie samych dodatków dorzucanych do omletów można spotkać wielką różnorodność. Najczęściej omlet przyrządza się z 2-3 jaj. Masę jajeczną ubija się widelcem, dodaje się trochę mleka lub śmietanki oraz masła. Do mieszaniny można dodać wybrane składniki, na przykład zioła, szynkę, pieczarki, szparagi. Omlet smażymy na maśle lub oliwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *