Ciekawe i popularne potrawy kuchni włoskiej

Znanymi i niezwykle lubianymi, nie tylko wśród Włochów daniami są podawane w towarzystwie rosołu lub sosów tortellini i ravioli. Są to niewielkie pierożki nadziewane mięsem. Podobne do nich są pierożki cappeletti, z tym że zwinięte są w taki sposób, że przypominają kapelusiki. Farsz najczęściej jest mięsny, serowy lub warzywny. Innym rodzajem pierożków są agnolotti wykonane z makaronu jajecznego, wypełnione farszem z pieczonego mięsa i warzyw, występujące w formie kwadracików lub prostokącików.
Innym interesującym daniem jest makaron cannelloni, czyli duże, grube rurki, które napełnia się smakowitym mięsnym farszem. Na wierzch nakłada się sos pomidorowy lub beszamelowy, posypuje się serem, a następnie zapieka. Cannelloni można przyrządzić także z naleśników. Smaży się małe naleśniki, nakłada się farsz, zawija, panieruje w bułce tartej, obrumienia na patelni, a następnie zapieka z dodatkiem sosu i sera.
Na koniec warto wspomnieć o gnocchi, czyli włoskich kluskach wykonywanych na bazie ziemniaków i mąki, które przywołują na myśl nasze rodzime kopytka. Istnieje bardzo wiele receptur mówiących o tym, jak je przygotować i z czym podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *